DSC_0735

ONZE PROJECTEN

Elk jaar stellen we een aantal projecten centraal. Zo blijven we vernieuwen in ons centrum.

ACT!

Attitudes, Communicatie en omgaan met Tijd.

Projectverantwoordelijke: Annemie Tyvaert

We haalden voor het schooljaar 2023-2024 een subsidie binnen van Stad Oostende binnen het project “Iedereen mee”. In dit project stomen we leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt door hun communicatieve en sociale skills aan te scherpen. We werken samen met een aantal lokale partners en organisaties, waar deze leerlingen authentieke taken aangeboden krijgen. In ruil daarvoor doen de leerlingen vrijwilligerwerk.

WAT OEFENEN ZE?

  • Attitudes, i.e. het aanleren van cruciale attitudes op de werkvloer op een laagdrempelig niveau, zoals beleefdheid, respect, netheid, nauwkeurigheid, empathie, vriendelijkheid, spontaniteit.
  • Communicatie: op deze authentieke werkplek worden leerlingen uitgedaagd en bijgestuurd in hun communicatievaardigheden. Er is ruimte om te groeien in communicatie met de verschillende betrokkenen (leerkrachten, klanten, patiënten, leidinggevenden, …) en er wordt geoefend op het geven en ontvangen van feedback. Leerlingen worden ook gestimuleerd om zelf te reflecteren over hun prestaties.
  • Omgaan met Tijd. In deze pijler wordt gefocust op op tijd starten, aanleren van werken onder tijdsdruk, tempo houden, tijd inplannen voor opkuis, nabespreking en reflectie.

MOMENTEEL WERKEN WE MET DEZE PARTNERS:

VILLA VIP Bredene

Antenne

Duinhelm

VR Bandenmonteur

Projectverantwoordelijke: Leen Van Craesbeek

In dit InnoVET-project ontwikkelen we een VR-applicatie voor het aanleren van vaardigheden op grote bedrijfsvoertuigen voor de opleiding Bandenmonteur Duaal. In deze VR-omgeving benaderen we zo goed mogelijk de realiteit zodat de leerlingen hun kennis rond het vervangen en het uitlijnen van banden kunnen toepassen op bedrijfsvoertuigen.

Leerkracht Jürgen De Craecker en zijn leerlingen fungeren als kritische vriend bij de ontwikkeling van deze applicatie.

Dit project wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. CLW Oostende werkt hiervoor samen met XR-academy van VIVES, CLW Kortrijk, RTC West-Vlaanderen en ontwikkelaar Cybernetic Walrus.

Tussn(h)us

Projectverantwoordelijken: Annemie Tyvaert, Nick Vandeput

Annemie en Nick zijn twee gedreven leerkrachten die “in real life” bij hun eigen leerlingen de nood zagen aan tijdelijke crisiswoningen.

Ze dienden met succes een voorstel in bij de Koning Boudewijnstichting om zeecontainers om te bouwen tot crisiswoningen. Het project is een win-win aangezien de containers DOOR leerlingen van het VTI / CLW omgebouwd worden VOOR leerlingen die tijdelijk thuisloos zijn.

Dit jaar wordt gestart met de bouw van de eerste crisiswoning. Hiervoor kunnen ze rekenen op heel wat sponsors.

Wil je je graag inschrijven in ons CLW?